Monday, December 1, 2008

JavaFX

Asa cum promiteam in postul anterior, revin cu informatii despre fiecare din tehnologiile RIA enumerate: Flex, AJAX, Silverlight si JavaFX. O voi lua in ordinea crescatoare a importantei, asa ca articolul de fata se va ocupa de JavaFX.
Ce este JavaFX? Pentru asta voi apela la bunul meu prieten, Wikipedia:
JavaFX Script is a scripting language designed by Sun Microsystems, forming part of the JavaFX family of technologies on the Java Platform.

Bine, bine, dar ce inseamna asta?
Pe scurt, Java FX este raspunsul Sun la noua epoca RIA dominata in mare masura de Flex si Silverlight. Este evident pentru toata lumea ca Sun a ratat start-ul de acum cativa ani (se scriu aplicatii in Flex inca din 2004 si Microsoft-ul incearca si el sa tina pasul), dar oare va reusi sa ia o parte din placinta?
Cei mai multi vor spune nu. Hai sa vedem de ce.
Avantajele JavaFX:
  • prezenta JVM pe majoritatea computerelor din lume (dar Flash Player-ul are o rata de penetrabilitate chiar mai mare, aproximativ 90%)
  • seamana la sintaxa cu Java (dar curba de invatare a Flex-ului nu este nici ea foarte mare)
  • RIA pentru desktop (aplicatii web pentru desktop - vom discuta Adobe AIR in articolele viitoare)
Dezavantaje:
  • runtime-ul trebuie downloadat (aproximativ 4 MB)
  • nu arata la fel de bine ca Flex sau Silverlight

Din aceasta prezentare sumara, se poate deduce clar ca JavaFX inca nu a atins nivelul de maturitate necesar pentru a se bate de la egal la egal cu Silverlight si Flex.

Ar mai fi multe lucruri de spus si nimeni nu are cum sa prezica viitorul, dar un lucru e sigur: Sun a pierdut start-ul si cel putin prima parte din cursa RIA. Daca va reusi sa castige aceasta cursa sau macar sa se claseze pe podium la sfarsitul ei, vom vedea in urmatorii ani.

Next time, Silverlight :)

No comments: