Tuesday, December 2, 2008

WEB 2.0

Web 2.0 nu este ceea ce s-ar putea numi o schimbare tehnologica,ci o trecere de la Web 1.0 Web 3.0. Nu mai reprezinta interactiunea intre utilizatori si site-uri statice ,unde acestia erau simpli vizitatori ,ci acestia sunt acum producatori de continutul editorial (Wikipedia), video (YouTube) si audio (Deez). Web 2.0 este puternic relational si adopta din plin spiritul comunitar.




Dar aceasta filozofie sociala de deschidere are limite ? Ar trebui sa se puna la indoiala credibilitatea informatiilor furnizate de colaboratori? Care sunt consecintele in lumea afacerilor? De exemplu Wikipedia are destule batai de cap cu verificarea datelor pe care persoane rau intentionate la introduc in editoriale. Ne putem intreba daca pe o scara mai mica, aceasta comunitate nu ar putea incita la dezvaluirea unor informatii care tin de viata personala sau de subiecte considerate ca fiind sensibile (religie, politica, sex ..). Ar trebui sa se stabileasca reguli? Participare este serios pusa la indoiala. Web 2.0 nu este o tehnica, ci un nou mod de a utiliza tehnologiile existente. Astfel fiecare site Web 2.0 are câteva caracteristici (XHTML, CSS, JavaScript ..) si standarde de accesibilitate (recunoscute de toate browserele). Mai apare o intrebare : este participarea la inaltime fenomenului? Se estimeaza ca participarea atinge cote importante si se afla intr-o continua crestere .
Putem spune ca epoca web 2.0 nu s-a terminat. Cu toate acestea, auzim deja vorbindu-se de Web 3.0. Acest web se va baza pe un concept de site-uri complet interactive cu utilizatorul.

No comments: